Terug

Bericht

Nieuwe therapie voor ouderen met persoonlijkheidsstoornis

Zestigplussers met een persoonlijkheidsstoornis, zoals narcisme of borderline, hadden nog geen goede therapie. Die is er nu wél, door onderzoek van wetenschappers in het Universitair Centrum Psychiatrie (UCP). De wetenschappers puzzelden een combinatietherapie in elkaar: schematherapie, samen met therapie in een gymzaal, en dit alles in de vorm van groepssessies. Het UCP biedt de combinatietherapie nu aan, om zestigplussers te helpen met hun persoonlijkheidsstoornis.

De wetenschappers ontdekten dat fysiek samen zijn belangrijk is om de combinatietherapie te laten slagen. Volgens hoofdonderzoeker Martine Spruit-Veenstra kwam dit toevallig aan het licht door de coronamaatregelen: 'De laatste deelnemers begonnen in februari 2020 met de therapie. Een maand later kwamen de eerste coronamaatregelen, en mochten deze deelnemers niet meer fysiek bij elkaar komen.' Volgens haar haalden de coronadeelnemersminder succes uit de combinatietherapie dan de deelnemers die wel bij elkaar mochten komen.

Aangezien de combinatietherapie succesvol was tijdens het onderzoek, bieden het UCP en andere instellingen dit nu ook aan voor patiënten. Spruit-Veenstra vertelt dat ze denkt dat nog meer psychiaters en psychologen de combinatietherapie gaan aanbieden, zodat veel meer patiënten in Nederland deze hulp kunnen krijgen.

Bron: UMCG

» Meer informatie..
Gemiddeld (0 Stemmen)

Geen reacties gevonden..