Terug
Bericht
Inspecties: Rijk moet extra investeren in zelfregiecentra
Initiatieven zoals zelfregie- en herstelcentra en inloophuizen zijn voorbeelden van steunnetwerken die mensen helpen in hun dagelijkse leven. Het is nodig dat het Rijk een extra impuls geeft aan het opbouwen en uitbreiden van dit soort steunnetwerken. Anders loopt deze ontwikkeling vast, constateert Toezicht Sociaal Domein (TSD) op basis van onderzoek in 4 gemeenten.
Met alleen aandacht voor het afbouwen van de wachtlijsten zonder extra impuls aan het opbouwen van dit soort sociale netwerken, is het risico dat de vraag naar ggz verder toeneemt, waarschuwt het samenwerkingsverband van 4 inspecties.
Zonder die extra impuls zijn er 3 risicos, aldus het TSD in een brief aan het ministerie van VWS:
- Inwoners die psychische ondersteuning nodig hebben verdwijnen uit beeld. Zij komen pas weer in beeld wanneer de problemen zijn verergerd. Er is bijvoorbeeld sprake van overlast of de veiligheid is in het geding.
- Bestaande netwerken voor psychische ondersteuning, met ervaringsdeskundigen en vrijwilligers, raken overbelast en vallen uit. Hierdoor is er in de toekomst steeds minder ondersteuning mogelijk.
- Partijen trekken zich terug, zij richten zich weer op hun eigen kerntaken. Is samenwerking eenmaal tot stilstand gekomen, dan is deze niet zomaar weer te activeren.
Bron: TSD
11-4-25 22:59

|
Ha Deborah,
Leuk idee hoor! Er zijn bij mijn weten ook wel enkele bibliotheken die daar iets aan doen. Zo weet ik dat de bibliotheek in Den Haag een Informatiepunt Mentale Gezondheid heeft dat wekelijks open is. Maar het zou best meer mogen, dat ben ik met je eens!
Bert Stavenuiter
|
|
Zo jammer dat het is zoals het is. Ik heb 1,5 jaar geleden de bibliotheek aangeschreven, landelijk het was even puzzelen om erachter te komen wie ik van de organiserende loonlijst het beste kon mailen.
Mijn idee was simpel, in deze tijd veranderd de vraag naar bibliotheek boeken. Wat als men in deze gebouwen dingen organiseerd in het belang van welzijn. Niet alleen de comoputerles voor ouderen en de taalles voor nieuwkomers. Maar net ff iets meer. De laagdrempelige toegankelijkheid naar de bieb is er. Voor mensen met psychiatrische beelden kan het idee van: even naar de bieb juist laagdrempelig werken. Als toekomstbestendige solide financiele basis leek me dit wijs, een verschuiving van overheidsgelden. De gebouwen zijn er al en de lampen en verwarrming is daar al aan. De bibliotheek heeft ook geen stigmas!
Het is jammer, inmiddels is hun financiƫle zelfredzaamheid niet positief te noemen. Kennelijk zijn er belangen om vast te houden. Terwijl ik win-win zie. Helaas hebben zij niet gereageerd op de mail, jammer, of is het logisch?
|