Bericht
Nieuw instrument spoort autisme bij vrouwen eerder op
Vrouwen met autisme krijgen vaak later een diagnose dan mannen, onder andere omdat ze sociaal wenselijk gedrag vertonen en hun symptomen maskeren. Yvonne Groen ontwikkelde samen met haar collegas een screeningsinstrument om autisme bij vrouwen eerder op te sporen.
Groen weet uit eigen ervaring hoe het is wanneer autisme laat opgemerkt wordt; haar moeder kreeg pas op haar zestigste een diagnose. "Ineens viel alles op zijn plek." Het motiveerde haar om er met haar onderzoek aan bij te dragen dat andere vrouwen en hun gezinnen sneller de juiste ondersteuning krijgen.
Bij meisjes en vrouwen met autisme blijven de symptomen vaak lang verborgen, omdat zij deze vaak goed weten te verbergen. Dit 'camoufleren' komt volgens Groen vaker voor bij meisjes en vrouwen, omdat de sociaal-emotionele verwachtingen voor hen hoger liggen. "Van vrouwen wordt verwacht dat ze sociaal vaardiger zijn, ingewikkeldere gesprekken voeren en meer relaties onderhouden. Mannen komen er sneller mee weg als ze wat teruggetrokken zijn en hoeven minder over hun gevoelens te praten." Meisjes leren zich al op jonge leeftijd aan te passen en gaan daar soms onbewust mee door in hun volwassen leven.
Maar dat voortdurende aanpassen eist zijn tol, waarschuwt Groen. "Als je continu doet alsof je iemand anders bent, verlies je het contact met jezelf." Ook kost het bakken energie. Het uiteindelijke resultaat: angst, depressie, burn-out en chronische pijnklachten. Deze bijkomende problemen maken het vervolgens moeilijker om een juiste diagnose te stellen.
Samen met het Autisme Team Noord-Nederland (onderdeel van Jonx van Lentis) en een aantal ervaringsdeskundigen ontwikkelde ze een speciaal screeningsinstrument voor vrouwen. Het instrument, dat je gratis kunt downloaden, bevat onder andere vragen over camoufleren. De uitkomsten kunnen een belangrijke eerste stap naar verder onderzoek zijn.
Volgens Groen is vroege herkenning en erkenning van autisme cruciaal. "Als vrouwen stoppen met camoufleren, kan hun levenskwaliteit enorm verbeteren."
Bron: RUG
Geen reacties gevonden..