Terug

Bericht

Positieve psychologie app helpt mensen met bipolaire aandoening

UT-promovendus Bart Geerling ontwikkelde een app die mensen met een bipolaire stoornis helpt om stressvolle gebeurtenissen beter op te vangen. De app biedt deze mensen oefeningen uit de positieve psychologie en draagt bij aan het welbevinden van deze. Donderdag 14 september verdedigt hij zijn promotieonderzoek.

Mensen met een bipolaire hebben afwisselend depressieve, extreem energieke en stabielere perioden. Deze perioden zijn chronisch en onvoorspelbaar. Deze mensen worden geadviseerd om de invloed van hun stemming op het functioneren goed te monitoren. Maar voor veel mensen kost het veel moeite om dit te doen en is het daarnaast ook nog eens een dagelijkse confrontatie met hun diagnose.

Verbeteren van welbevinden

Daarom ontwikkelde Geerling de app WELLBE-BD (Well-being Bipolar Disorder) die het welbevinden van deze mensen moest verhogen. De meeste van onze patiënten gebruikten al wel apps, maar deze zijn vooral gericht op het uitvoeren van activiteiten, het bieden van structuur en ontspanning, vertelt Geerling. Geerling pakte het anders aan. Doormiddel van positieve psychologie oefeningen (met een focus op de kracht in plaats van de klacht van patiënten) rapporteerde gebruikers meer positieve gevoelens en emoties.

Naast de app WELLBE-BD maakte ik ook een monitoringsapplicatie die goed aansluit bij de behoefte van de patiënten, vertelt Geerling. Beide applicaties zijn gemaakt in samenwerking met patiënten en professionals. Dat de app gewaardeerd werd onder de proefpersonen was duidelijk; gemiddeld beoordeelden ze de app WELLBE-BD met een 7,5.

Bron: Universiteit Twente

Auteur: Kees Wesselink

» Meer informatie..
Gemiddeld (0 Stemmen)

Geen reacties gevonden..