Bericht
AI-therapeut al volop ingezet in ggz Engeland: 'Doel is assisteren, niet vervangen'
Kan kunstmatige intelligentie psychotherapeuten helpen om snellere en betere diagnoses te stellen? In Engeland denken ze van wel: daar gebruiken zorgverleners en cliënten het AI-programma Limbic. Maar, waarschuwt een techfilosoof: "AI begrijpt je niet."
Limbic is getraind met data van honderdduizenden cliënten en hun diagnose. Ook zijn er verschillende literatuurstudies in verwerkt. Nog voordat de therapeut en de cliënt elkaar gesproken hebben, kan het programma hierdoor een voorspelling doen van de diagnose en een mogelijk behandelplan opstellen. Ook kunnen cliënten via een chatbot van het programma in gesprek gaan met een AI-`therapeut`. Dit is bedoeld om hen te ondersteunen tussen de sessies met een echte therapeut.
"Het doel is echt het assisteren, en niet het vervangen", zegt Sebastiaan de Vries in gesprek met EenVandaag. Hij is medeoprichter van de start-up achter het programma. "Hoe zorg je dat een therapeut sneller tot een besluit kan komen? En hoe zorg je dat dat besluit vaker juist is?"
De Vries erkent dat een AI-systeem nooit helemaal waterdicht is, maar volgens hem zijn therapeuten het ook niet altijd onderling eens over een diagnose of behandelplan. Ook worden er nu soms diagnoses gemist, omdat hulpverleners weinig tijd hebben.
Techfilosoof Shannon Vallor vindt de wijze waarop kunstmatige intelligentie nu in de ggz wordt gebruikt niet kunnen. "Deze systemen begrijpen je niet en zijn niets meer dan statistische modellen", aldus Vallor. Ze benadrukt dat het om een kwetsbare groep cliënten gaat en vindt dan ook dat er strenger toezicht moet komen op AI-toepassingen met `therapeutische claims`.
Geen reacties gevonden..