Terug

Bericht

Inspectie geeft duidelijkheid over mantelzorg

Stel: ik heb afgesproken dat ik ervoor zorg dat mijn broer de goede pillen in de goede hoeveelheid krijgt. Wie is er dan verantwoordelijk als het fout gaat? Of stel dat mijn partner na een opname weer terugkomt naar huis en de behandelaar vraagt mij voor allerlei zorgtaken. Mag ik dat dan weigeren? In een nieuwe publicatie (webdossier) over mantelzorg geeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) daar duidelijkheid en nuttige tips over.

Veel zorginstellingen en professionele zorgverleners werken samen met mantelzorgers en vrijwilligers. Steeds meer. Daar is behoefte aan, en er zijn wettelijk ook veel mogelijkheden, constateert de IGJ. Mantelzorgers mogen zelfs risicovolle handelingen uitvoeren die normaal zijn voorbehouden aan professionals. Bijvoorbeeld injecties geven. Voorwaarde is wel dat zij dit zorgvuldig en met instemming van de cliënt of patiënt doen. Het is dan belangrijk dat de handeling is aangeleerd door een deskundige zorgverlener en dat de mantelzorger zich bekwaam voelt voor het uitvoeren van de handeling.

Dat zal bij psychische problemen niet zo snel spelen, maar toch zijn de kaders die de inspectie nu heeft gesteld ook voor naasten van mensen met mentale problematiek relevant. Ook zij zijn immers 'mantelzorger', al voelen velen zich helemaal niet zo. Maar de regels en aanwijzingen gelden ook voor hen.

Zo kijkt de inspectie vooral naar de zorgaanbieders om duidelijk te zijn over de afspraken die zij maken met de cliënt of patiënt en de mantelzorger. De professioneel betrokken zorgverleners houden de dossiers van de cliënten of patiënten bij. Inclusief de afspraken over wat de mantelzorgers doen, voegt de Inspectie eraan toe. "Zo weet iedereen wat de actuele situatie van de cliënten en patiënten is. De professionele zorgverleners moeten ook regelmatig de zorg met de mantelzorgers bespreken."

Zijn die afspraken er en voelt iedereen zich daar goed bij, dan kan er dus veel. Bijvoorbeeld die pillen verdelen in het eerste voorbeeld. Daarmee ligt de verantwoordelijkheid bij de mantelzorger die die taak op zich neemt. Maar de zorgaanbieder heeft ook een verantwoordelijkheid, schrijft de IGJ. "De zorgaanbieder moet controleren of u de taken die u op zich hebt genomen, goed kunt uitvoeren."

De zorgaanbieder kan een naaste echter nooit verplichten om bepaalde zorgtaken uit te voeren en heeft ook rekening te houden met de vraag of de mantelzorger zich niet overvraagd of overbelast voelt. Is dat het geval, dan "is het belangrijk om dit te bespreken met uw naaste en de zorgaanbieder. De zorgaanbieder moet dan samen met u bepalen of u de zorg nog aan kan en wat er (tijdelijk) zal moeten veranderen. Wat kunt u nog wel doen en wat niet meer? En welke ondersteuning hebt u nodig?"

» Meer informatie..
Gemiddeld (0 Stemmen)

Bert Stavenuiter
Graag gedaan, John!
John Langerak
bedankt