Terug

Bericht

Kamerrapport: Gebrek aan regie frustreert aanpak verward gedrag

Wat is ervoor nodig om de inzet van de politie bij mensen met verward of onbegrepen gedrag te verminderen? Die vraag stond centraal bij de parlementaire verkenning die onlangs werd gehouden. Afgelopen week verscheen het eindrapport met een stevige rij aanbevelingen. Met stip op nummer 1 constateren de rapporteurs dat er meer regie nodig is. In de gemeente moet het de burgemeester zijn en landelijk zou het BZK, het ministerie van Binnenlandse Zaken, moeten zijn die rol op zich neemt. Dus geen VWS of Justitie die nu vaak noodgedwongen in actie komen. 

Op dit moment worden de grote lijnen niet bewaakt en is er geen overkoepelend beleid, financiering en verantwoording. Als gevolg daarvan bezien organisaties in de hulpverlening de problematiek nu vanuit hun eigen eiland. Een conclusie die Ypsilondirecteur Bert Stavenuiter weinig verrassend en tegelijk pijnlijk noemt, kijkend naar de tientallen miljoenen die de overheid nu al jaren steekt in de aanpak van verward gedrag.

Meldpunt Zorgwekkend Gedrag nog te onbekend

Maar er moet veel meer gebeuren, blijkt uit het rapport. Zo zijn de Zorg- en veiligheidshuizen en ook de Levensloopaanpak succesvol, maar is hun toekomst onzeker doordat nog geen structurele financiering is toegezegd. En verder moet de bekendheid omhoog van het Meldpunt Zorgwekkend Gedrag, dat op aandringen van Ypsilon één landelijk meldnummer kreeg: 0800-1205. Nu bellen mensen nog vaak 112 en moet de politie in actie komen, terwijl bij een telefoontje naar het meldnummer er juist hulpverleners in actie komen.

Familie en naasten komen weinig voor in het rapport en ook voor ervaringsdeskundigen is er op 1 positieve aanbeveling na maar weinig aandacht in de ruim 300 pagina`s. Daarover is Stavenuiter kritisch. `Een commissie van de Tweede Kamer heeft hele serie deskundigen bevraagd, maar niemand uit de doelgroep zelf. Dus wel bijvoorbeeld een documentairemaakster maar geen ervaringsdeskundigen en geen naasten! Terwijl de Tweede Kamer toch de eerste zou moeten zijn die het motto Niets over ons zonder ons in de praktijk brengt.`

 

» Meer informatie..
Gemiddeld (0 Stemmen)

Geen reacties gevonden..