Terug
Bericht
Betrokkenheid van naasten bij behandelplan heeft positief effect
Wat vinden mensen met een mentale kwetsbaarheid er eigenlijk van als hun naasten betrokken worden bij het bespreken van het behandelplan?
Jamie Heinerman deed tijdens haar opleiding tot verpleegkundig specialist ggz onderzoek naar hoe mensen met een psychische aandoening de betrokkenheid van hun naasten ervaren in de behandeling. Zij nam hiervoor interviews af bij volwassenen tussen de 18 en 67 jaar met de diagnose schizofrenie die zijn opgenomen in een ART-kliniek.
De uitkomsten van het onderzoek zijn helder: alle participanten raden het betrekken van naasten tijdens de behandelplanbespreking aan en ervaren het betrekken van naasten als positief. De betrokkenheid draagt bij aan een positief effect op hun herstel.
2-7-24 11:41
Interessant thema en als ouder ben ik er sterk voor dat naasten betrokken worden. Het verdient aanbeveling dit nader te onderzoeken , niet alleen over de betrokkenheid bij de bespreking van het behandelplan, maar ook bij de verdere behandeling. En met een controlegroep om daadwerkelijk effecten te meten. interessant is dat "schaamte" bovenaan staat bij de nadelen. Ik vrees dat dat vaak het geval is, waardoor geen toestemming gegeven wordt om de familie te betrekken. Hier kan de praktijk alvast mee aan de slag, lijkt me.
|
|