Terug

Bericht

Herdenking slachtoffers fatale incidenten en start petitie 'Geef nabestaanden toegang tot dossiers'

Op 3 september, de eerste dag dat de Tweede Kamer na de vakantie weer aan het werk gaat, organiseert Controle Alt Delete tussen 11.00 en 14.00 op het Anna van Buerenplein in Den Haag een herdenking van alle slachtoffers van fatale incidenten in Nederland. Tegelijkertijd lanceert Controle Alt Delete een petitie die oproept om nabestaanden toegang tot de onderzoeksdossiers van de Rijksrecherche te geven. De petitie is opgesteld in samenwerking met de nabestaanden van fatale incidenten en wordt ondersteund door Ypsilon en Slachtofferhulp Nederland. 

In Nederland overlijdt iedere maand iemand bij of na een aanhouding. De Rijksrecherche onderzoekt deze fatale incidenten en stelt een dossier op. Het dossier van het OM naar een overlijdensgeval bevat belangrijke informatie zoals verhoren, radioverkeer en videobeelden. In 94% van de zaken besluit het Openbaar Ministerie (OM) om de betrokken agenten niet te vervolgen, zo blijkt uit langlopend onderzoek van Controle Alt Delete.

Na een sepotbesluit kunnen nabestaanden via het Gerechtshof vervolging proberen af te dwingen. Daar hebben zij het dossier hard voor nodig. Het verstrekken van het volledige dossier aan nabestaanden, wanneer het strafrechtelijk onderzoek is afgerond, is cruciaal voor transparantie en het streven naar rechtvaardigheid. Nabestaanden hebben echter niet het recht om het hele dossier te ontvangen van het OM. De petitie roept er daarom toe op om nabestaanden van fatale incidenten het recht te geven om het volledige dossier te ontvangen nadat het strafrechtelijk onderzoek is afgesloten. 

Achtergrondinformatie bij fatale incidenten

De afgelopen jaren constateerden pathologen in 20 procent van alle fatale incidenten in Nederland dat het slachtoffer een opwindingsdelier had. Internationale experts maakten gehakt van die diagnose, omdat deze niet bestaat. Het OM zegt de diagnose niet meer te gebruiken, maar in de praktijk doet het OM dat nog wel. 

In 70% van de overlijdensgevallen vertoonden slachtoffers `verward` of onbegrepen gedrag. In minstens twintig gevallen zijn er zorgen over de rechtmatigheid van de politieoptredens. Denk aan de gevallen van Mateusz, Sammy, Terence, Remon, Robert, Tomy, Raymon, Harvey, Salim, Carla, Paul, Yazan, Bertus, Raymon, Umaru, Cyprian, Egbert en Bekim. Deze mensen hadden allemaal psychiatrische hulp nodig, maar ze kregen te maken met politieoptreden dat leidde tot hun dood.

Nederlanders met een migratieachtergrond overlijden 11 keer vaker onder verantwoordelijkheid van wetshandhavers dan op grond van hun aandeel in de bevolking verwacht mag worden. Ter vergelijking: in de Verenigde Staten overlijden zwarte Amerikanen 2.5 keer vaker dan witte Amerikanen onder verantwoordelijkheid van de politie dan je op grond van hun aandeel in de bevolking mag verwachten. In Nederland is er, net als in de Verenigde Staten, sprake van structurele ongelijkheid tussen mensen met verschillende achtergronden bij fatale incidenten, een aanwijzing dat er sprake is van institutioneel racisme bij de politie.

Bron: Persbericht Control Alt Delete

» Meer informatie..
Gemiddeld (0 Stemmen)

Geen reacties gevonden..