Naar content
Deze community is onderdeel van BovenJan
Zoeken op heel BovenJan?

 

Wonen

Op zoek naar een passende woonplek voor jouw familielid

Iedereen heeft recht op een prettige en veilige plek om te wonen. Dus ook mensen met een ernstige psychiatrische aandoening. Met zorg die aansluit op de behoeften. Toch is juist het wonen iets waar veel familieleden en naasten grote zorgen over hebben.

Welke mogelijkheden zijn er voor jouw familielid?

Een overzicht van het reguliere aanbod vind je hier.

Zelfstandig wonen en begeleid wonen

Jouw naaste heeft een huur- of koopwoning en woont daar zelfstandig, alleen of met huisgenoten. Mogelijk is er begeleiding bij bepaalde zaken (schoonmaak, administratie). Bij begeleid wonen krijg je ambulante begeleiding en ondersteuning in je eigen woning.

Beschermd wonen

Beschermd wonen is een regeling voor iedereen die niet meer zelfstandig kan wonen vanwege psychische en/of psychosociale problemen. Je naaste woont alleen of met meerdere mensen in een woning en krijgt daar begeleiding en ondersteuning. Deze vorm van wonen wordt geregeld via de gemeente (Wmo).

Veel woonvormen worden aangeboden door een Regionale Instelling voor Beschermd Wonen (RIBW). Ook sommige ggz-instellingen bieden beschermd wonen aan. Daarnaast zijn er kleine zorgorganisaties voor beschermd wonen, zoals zorgboerderijen.

GGZ Wonen

Als jouw naaste levenslang intensieve zorg en begeleiding bij het wonen nodig heeft kan hij terecht in een zorginstelling. Dat kan een ggz-instelling zijn, maar ook een kleinschalige woonvorm, zoals bijvoorbeeld Zeeuwse Gronden biedt. Deze vorm van wonen valt onder de Wlz (Wet langdurige zorg).

Kleinschalige wooninitiatieven

Woonvormen die zijn opgericht door (onder anderen) familieleden en naasten van mensen met een psychische kwetsbaarheid. Zij hebben vaak een stem in het toewijzen van de woningen en de keuze van de begeleiding.

‘Je gunt je naaste een veilige plek, die is afgestemd op wat er nodig is.’  Met dat in gedachten zijn er woonprojecten gestart en woningen gebouwd, speciaal voor mensen met psychosegevoeligheid. Vaak op initiatief van Ypsilonleden, gerealiseerd samen met andere partijen. Een prettig huis met een eigen voordeur, in een veilige omgeving, met gemeenschappelijke ruimtes, met passende begeleiding. Een overzicht van zulke wooninitiatieven in Nederland vind je hieronder.

Staat jouw initiatief hier nog niet tussen? Stuur ons een mail!

Zelf een wooninitiatief starten?

Wil je zelf of met anderen een eigen woonvorm realiseren voor je naaste? Ypsilon brengt je in contact met andere initiatiefnemers. Stuur ons een mail.

Met een startersbijdrage geeft Ypsilon je een financieel steuntje in de rug. Wil je in aanmerking komen voor een startersbijdrage? Vraag naar de voorwaarden en een aanvraagformulier via hschonau@ypsilon.org.

In de tussentijd kun je voor informatie en ondersteuning hier terecht:

  • De Leidraad Woonkringen van Stichting Chapeau (opgeheven in 2023) helpt je op weg bij het realiseren van zelfstandige huisvesting voor mensen met een kwetsbaarheid voor psychoses
  • Stichting Terp ontwikkelde een methodiek voor het opzetten van een woonzorgproject voor mensen met schizofrenie: Visie op wonen met zorg. Lees hierover meer op de site van De Terp;

‘Dat mijn broer zelfstandig naar me toe kan komen, het is een feest voor hem!’

Geen woning

Mensen met een psychische aandoening hebben meer kans om dakloos te worden. Ze raken, bijvoorbeeld door overlast, hun huis kwijt of kunnen na een opname nergens terecht. Bovendien spelen vaak meerdere problemen, zoals psychose en verslaving. Omdat mensen vaak eerst stabiel moeten zijn voordat ze een huis kunnen krijgen, zijn ze aangewezen op daklozenopvang of vallen ze terug op familie.

Housing First biedt dakloze mensen direct toegang tot een vaste woonplek zonder dat ze eerst hoeven te bewijzen dat ze klaar zijn voor een zelfstandige woning of deze te ‘verdienen’ door stappen te doorlopen. Andere problemen worden daarna samen met de begeleiding opgepakt. Informeer naar Housing First in de gemeente waar je naaste woont.

 

Hier maakt Ypsilon zich sterk voor

  • Ypsilon vraagt aandacht voor de slechte woonsituatie van veel mensen met een psychische kwetsbaarheid. In de Visiesheet Wonen beschrijven we wat ‘goed wonen’ is en waar huisvesting en begeleiding aan moeten voldoen. En om aan gemeenten, woningcorporaties, zorginstellingen en politiek te laten zien hoe het beter kan stelde Ypsilon samen met 10 medestanders het manifest De sleutel in handen op. Meer dan 55 organisaties gaven hun steun aan het manifest.
  • Onderzoek Wonen, gewoner gewoonst: Bijna 25 jaar geleden namen leden van Ypsilon het initiatief om voor hun dierbare met schizofrenie een kleinschalig woon-zorgcomplex op te richten. Ze deden dat uit onvrede over de toen bestaande ggz-voorzieningen. Sindsdien zijn in vrijwel alle delen van het land door vergelijkbare naasten-initiatieven circa 30 woon-zorgcomplexen opgericht. Maar hoe doen ze het eigenlijk? Is het gelukt om een ander, beter alternatief neer te zetten? Dat onderzoeken we momenteel samen met het UMC Utrecht.

 

 

Meer weten?

  • Stichting Wonen Ypsilon Amsterdam realiseert woonprojecten voor mensen met een kwetsbaarheid voor psychose.
  • Per Saldo is de belangenvereniging van mensen met een persoonsgebonden budget. Per Saldo Wonen adviseert en ondersteunt budgethouders, ouders, familie, verwanten die een wooninitiatief willen oprichten of al hebben opgericht en dit financieren met een pgb. Ook ontwikkelde Per Saldo een toolkit met informatie over wat er komt kijken bij het starten en in stand houden van een initiatief.
  • WOPiT staat voor Wonen en Psychiatrie in Twente. WOPiT beheert meerdere kleinschalige woonprojecten voor mensen met een psychiatrische beperking. WOPiT wil de opgebouwde kennis met anderen delen en eventueel samenwerken, ook buiten Twente.
  • Belangenvereniging De Latei biedt ondersteuning bij het zelf opzetten van woonvormen voor mensen met een beperking in Amsterdam.

 

Onze specialisten Wonen

  • Heleen Schönau
Heleen Schönau
  • Marjo Markx
Marjo Markx

 

 

Regulusweg 5, 2516 AC Den Haag

088 000 21 20

ypsilon@ypsilon.org

KvK: 40344808

 

  

 

 

 

Volg ons op: