Terug

Item

Waar vind ik juiste hulp of zorg?

Vraag je dat voor jezelf of voor een naaste? Er zijn verschillende manieren, maar hier beschrijven we wat er vaak wordt gedaan.

Heb je zelf een psychische aandoening? Dan ga je samen met je behandelaar aan de slag met het verminderen van de symptomen van je aandoening (symptomatisch herstel). Daarnaast is het goed om te kijken hoe je je eigen leven weer kunt oppakken. Wat zijn jouw wensen en gewoontes? En wat kun je wel of niet? Dit noemen we functioneel herstel. Ook het ontwikkelen of hernemen van maatschappelijke en sociale rollen hoort bij herstel.

Er zijn verschillende hulpmiddelen die je kunt gebruiken om de grip op je leven weer terug te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een crisiskaart of signaleringsplan.

Het kost soms even tijd om te wennen aan het feit dat je een psychische aandoening hebt en weer grip op je eigen leven te krijgen. Dit hoef je niet alleen te doen. Zoek steun bij vrienden, familieleden en andere mensen in je omgeving. Ook ervaringsdeskundigen en lotgenoten kunnen je helpen. Zij weten als geen ander hoe het is, want zij hebben dezelfde stappen ervaren. Soms zijn ervaringsdeskundigen in dienst van een zorginstelling, maar er zijn ook ervaringsdeskundigen die verbonden zijn aan bijvoorbeeld een herstelcentrum.

Ben je een naaste van iemand met een psychische aandoening? Ook dan sta je er niet alleen voor. Er zijn verschillende online lotgenotengroepen en een groot aantal organisaties biedt ook ondersteuning aan naasten.

Zoek een ervaringsdeskundige of een lotgenoot.
Ervaringsdeskundigen hebben eigen ervaring en zijn daarnaast opgeleid om anderen te helpen. Je vindt ze bijvoorbeeld bij zelfregie- en herstelcentra. Lotgenotencontact kan via een groep op dit platform, maar ook via een organisatie met lotgenotengroepen.