Bericht
Sneller je baan kwijt als je op de wachtlijst staat
Hoe langer je op een wachtlijst staat voor een behandeling in de ggz, hoe meer risico je loopt om je werk te verliezen. Dat meldt Trouw op basis van nieuw onderzoek van de Lancaster University. Volgens Roger Prudon, de Nederlandse econometrist die het onderzoek leidde, kan het verkorten van de wachtlijsten miljoenen euros besparen.
Onderzoekers keken naar de wachttijden in Nederland tussen 2012 en 2019. Hieruit komt naar voren dat ongeveer twee procent van de mensen hun baan verliest bij een wachttijd tot vier maanden. Hoe langer je dus op een wachtlijst staat, hoe groter de kans is dat je tijdens je behandeling je baan kwijtraakt. De meerderheid is acht jaar na de start van de behandeling nog steeds werkloos, aldus Prudon.
Al jarenlang zijn in Nederland de wachtlijsten in de ggz erg lang. Hierdoor kunnen de klachten die mensen hebben verergeren, waarschuwen ggz-behandelaren en huisartsen. Daarbij zorgen de wachtlijsten dus ook voor extra problemen, zoals baanverlies. Prudon schat in dat 'een vermindering van één maand in de gemiddelde wachttijd jaarlijks tachtigduizend mensen zou helpen om toegang te krijgen tot behandeling.' Daarmee zou meer dan 300 miljoen euro aan werkloosheidsgerelateerde kosten bespaard kunnen worden.
Om de problemen op te lossen, is extra zorgpersoneel nodig, benadrukt Prudon. Dat vraagt natuurlijk om een investering, maar volgens hem zijn de economische voordelen een stuk groter. "Dan worden meer mensen sneller geholpen, vermindert het totale zorgverbruik en profiteert Nederland ook economisch, omdat een groter deel van de bevolking dan waarschijnlijker aan het werk blijft."
Bron: Trouw

Geen reacties gevonden..