Terug

Bericht

Stress bij huisartsen vanwege lange ggz-wachtlijsten, derde overweegt te stoppen

Bijna de helft van alle huisartsen ervaart stress, piekert of heeft last van overspannenheidsklachten vanwege de lange wachtlijsten in de ggz. Meer dan een derde heeft daarom zelfs overwogen om te stoppen. Dat blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut, Nivel en MIND.

Mensen die eigenlijk hulp vanuit de ggz nodig hebben, zorgen bij huisartsen voor overvolle spreekuren. Omdat ze door de lange wachtlijsten voorlopig niet bij de ggz terecht kunnen, kloppen veel mensen aan bij de huisarts of een praktijkondersteuner. "De impact op huisartsen is groot", stelt Jasper Nuijen, één van de onderzoekers van het Trimbos-instituut in het AD. "Huisartsen moeten zorg leveren die niet passend is voor hun praktijk. Patiënten worden immers niet voor niets doorverwezen."

Volgens Regien Kievits van koepelorganisatie Jeroen Bosch Huisartsen in Den Bosch is het onderwerp nog vaak taboe. "Huisartsen zullen misschien niet snel hardop zeggen dat de zorg voor ggz-patiënten de reden is van het stoppen. Maar als ik vraag wat het grootste probleem is, noemen ze allemaal de wachttijden bij de ggz."

Uit gesprekken die de krant voerde, blijkt dat verschillende huisartsen daadwerkelijk zijn gestopt om deze reden. Zij wilden dit echter niet in de media vertellen. Huisarts Jannick van Venrooij uit Boxtel: "Het is frustrerend, omdat je niet kan bieden wat patiënten willen. Je wil ze zo graag helpen, maar moet steeds zeggen dat nog het een halfjaar duurt. Dat is heftig."

De Landelijke Huisartsen Vereniging is dan ook voorstander van een systeem waarmee bij doorverwijzing naar de ggz de urgentie kan worden aangegeven. Hierdoor kunnen mensen die acuut zorg nodig hebben sneller worden geholpen, zoals ook door de onderzoekers wordt aanbevolen.

Bron: AD

Gemiddeld (0 Stemmen)

Geen reacties gevonden..