Bericht
Staat aansprakelijk gesteld voor lange wachttijden ggz
De Staat moet wat doen aan de lange wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg, vindt Stichting Recht op GGZ. De stichting stapt naar de rechter en neemt daarbij ook de ervaringen van wachtende cliënten en hun naasten mee. "Mensen gaan dood op die wachtlijst."
Inmiddels wachten rond de 55.000 volwassenen langer dan de maximaal aanvaardbare norm van 14 weken op behandeling in de ggz. De mensen die er het ernstigst aan toe zijn, wachten het langst. Bij de Stichting zijn inmiddels honderden meldingen binnengekomen van mensen die maanden, soms jaren wachten op behandeling van hun dikwijls zeer ernstige problemen. "Het gaat om mensen met ernstige depressies, eetstoornissen of de gevolgen van trauma", zegt Manon Kleijweg, psychiater en bestuurslid van Recht op GGZ. "Ouders meldden dat ze hun kind verloren terwijl deze wachtte op behandeling. Ook vertellen mensen dat ze hun baan zijn kwijtgeraakt door de lange wachttijd en nu hun hypotheek niet meer kunnen betalen."
Kleijweg wijst op een rapport van de Algemene Rekenkamer, waaruit blijkt dat de inkoop van zorg onvoldoende is. Op dit moment is er een gemiddelde prijs voor een behandeling afgesproken. Hierdoor is het voor zorgverzekeraars onaantrekkelijk om mensen met complexe psychiatrische aandoeningen eerst te helpen. De Stichting vindt dat de Staat de mensenrechten schendt, namelijk het recht op leven en het recht op gezondheid en zorg. "Het gaat om ernstige schade en leed voor zeker tienduizenden burgers."
GL-PvdA-Kamerlid Lisa Westerveld noemt het 'volledig terecht' dat de Stichting Recht op GGZ de Staat voor de rechter daagt. "En tegelijkertijd vind het ook gênant dat het zo ver heeft moeten komen. Want de zorgplicht is bij wet geregeld. Vandaag in het begrotingsdebat van VWS vraag ik een reactie aan de staatssecretaris."
Bron: Nu.nl, Recht op GGZ en LinkedIn
Geen reacties gevonden..